Over conversie optimalisatie en beroemd zijn.

Blog

conversie faceEen maand na de publicatie van mijn roman, mail van een Amerikaanse uitgever in mijn postvak. Ondertekend door Harry, publisher. Soprano’s en Californication fan, liefhebber van borsten, billen en Bukowski en goede vriend van Epstein (“just insain allegations, crap”). Had mijn boek nog niet gelezen maar ‘seks and Lolita?” Hij had me gegoogled (‘fantastic, intelligent, interesting woman, fascinating,’) en wilde me een voorstel doen. Ik googelde hem. Zonder achternaam bleek dat lastig (zoektermen Amerikaan, Harry en Californication, Harry, Bukowski en Amerikaan en borsten en zo door). Dus vroeg ik hem waar ik meer informatie over zijn uitgeverij kon vinden. Niets meer gehoord.

Vervolgens een mailtje van een redacteur. Met een netwerk in de literaire grachtengordel. Hartverscheurend verhaal over twee vriendinnen, vond hij. Prachtig gecomponeerd boek. Subliem einde. Gevoelig. Hoe ik verraad in vriendschap aan de kaak durfde te stellen. We mailden wat heen en weer, en hij bleef vriendelijk tot ik herhaalde dat het geen biografie was, welnee, en haha en jezus nee, ik had geen beste vriendin in coma. Dat deed hem pijn. Op mijn excuses, ‘sorry dat ik je met mijn boek gekwetst heb’, reageerde hij niet meer.

Bij je tweede boek doe je dat niet meer fout, of ja, nog beter, vindt mijn mooie vriendin, want die Amerikaan, daar kon je niets aan doen. Bij je tweede roman verzorg je een boekpresentatie. Ben een schrijfster. Waardeer blijken van belangstelling. Ben pro-actief. Roep harder. Wees leuker. Wees authentiek maar dan op een hippe, nonchalante, jongens-onder-elkaar-achtige maar toch vrouwelijke manier. Schrijf vaker. Tweet meer. Stuur je boeken naar iedereen op. Update je website, blog meer.
“En trouwens, voor je social media, twee woorden,” zei ze me “conversie optimalisatie!”
Ben ik hard mee bezig. Zelfs op dit moment. Werk eraan. Ik heb ook al romans gesigneerd. In de krant gestaan. Ben geïnterviewd. Wordt ook wel eens herkend, ja, en dan vragen ze of ik die schrijfster ben met al die kinderen.
“Zie je?” zegt mijn mooie vriendin, “authenticiteit! Ik bedoel, iets waar je mee opvalt, ook al zijn het maar kinderen.”
En naast het optimaliseren van mijn conversie schrijf ik mijn tweede roman af.
“Moet ook gebeuren,” zegt mijn vriendin, “maar wacht niet te lang met dat tweede boek. Gaat ook om timing. Dodelijk. Verkeerde timing. Go!”
De kaft heb ik al. En de eerste laatste versie van alle eerste versies is definitief. Begin van het einde dus.