E-boeken zijn minder smerig

Blog

In België deed een aantal professoren onderzoek naar de hygiëne van bibliotheekboeken. Sommige boeken bevatten sporen van cocaïne, en, niet gelogen, het herpesvirus! Natuurlijk is dat niet de enige reden waarom ik ‘David en andere bewijzen van liefde’ ook als e-boek ga publiceren. De opmars van het e-boek is onmiskenbaar, en, het e-boek heeft grote voordelen. Op vakantie pak ik nu meer dan 100 boeken in, overzichtelijk opgeborgen in mijn handtas. Die paar 100 boeken sjouw ik makkelijk rond, zelfs naar het restaurant, het café of het toilet, mocht ik daar behoefte aan hebben. En dan, een e-boek is bijzonder milieuvriendelijk, ook niet onbelangrijk (red het oerwoud!) In Amerika is recent de eerste complete digitale bibliotheek geopend.

Redenen genoeg dus om zelf een e-boek te publiceren. En dat klinkt gemakkelijker dan het is. Voor de leek, die ik ben, is de publicatie van een e-boek de eerste kennismaking met de jungle van AsposeWords converter, Sigil, CSS (cascading style sheets), zuivere html, insert fontbreaks, schaalbare lettertypes en Calibre (ereader en converter)! Er bestaan prima programma’s om je document te converteren, maar die moet je wel eerst vinden. Denk je dan eindelijk je ePub in orde te hebben en verschijnt het e-boek op je e-reader, dan ben je er nog niet. Althans, wij waren er nog niet. Op iedere e-reader zagen onze versies er anders uit! De ene toonde gigantische witregels tussen alinea’s, de ander gaf een witregel tussen iedere zin in een dialoog, er waren zomaar lege bladzijdes zichtbaar (huh?), soms was het lettertype aan te passen, bij een ander dan weer niet! Hoe kan dat, vroeg ik de technische hulpdesk. “Nou,” was het antwoord, “in de technische info van je ePub komt de ‘zin’: “Generated by Aspose.Words for .NET 10.2.0.0” voor, en Aspose is een fabrikant van software die MS Word manipulaties doet. De conversie van Word naar ePub is niet goed genoeg geweest, want fonts zijn ‘hard’ gespecificeerd qua grootte. Vandaar.” Heuh? Juist. Nu snap ik het, niet dus!

Maar goed, het zit er bijna op (hopen we.) Binnenkort te koop op bol.com, natuurlijk laat ik horen waar en hoe. In de tussentijd goed je handen blijven wassen.