Een mooie, niet zo jonge man

Blog

Met de billen bloot. Want goddomme, de man had het nodig. Om gewoon zichzelf te mogen zijn. De mythe ontkrachten, een soort van klokkenluider, zei hij. Dat gevoel. Want luister, zei de man me, oudere mannen die jongere vrouwen aan de haak slaan, dat is niet voor iedere man weg gelegd. Schokkende bekentenis, vond hij. En, zei hij, lees dit.

Een cougar is vaak een mooie vrouw die al op leeftijd is (tussen 40 en 60 jaar), maar dan wel iemand die er voor haar leeftijd nog goed uitziet. Ook zijn het vaak succesvolle vrouwen met een goede carrière of met veel geld of een goed inkomen.‘

Wat of ik daar van vond? Nog niet zo heel veel? Verder lezen dan, het kwartje zou vanzelf vallen.

Duidelijk is wel dat de vrouwen in kwestie weten wat ze willen op elk gebied: zowel op seksueel gebied als in de rest van hun leven. Ze zijn niet afhankelijk van een man, omdat ze hun eigen onderkomen hebben en een eigen inkomen.‘

Zag ik het nu dan? Wat als, hij keek me doordringend aan, wat als ik het woord ‘vrouw’ ruilde met ‘man’? Hij kon het weten, zei hij me. Maar de ouder wordende en middelbare man, zonder al die kenmerken van de vrouwelijke cougar? Geen schijn van kans. En, met de opmars van vrouwelijke studentes, en huisartsen en docentes en zo’n Merkel, die angst he, sja, vooral die angst. Hij was kalend met een paar van die lokken die wat verdwaald over zijn mooie voorhoofd vielen.

Nog zoiets, de filf, zei hij, mannelijke equivalent van milf, ook die fase was ongemerkt aan hem voorbij gegaan. Eerlijk gezegd wist hij niet eens dat het bestond, zoiets. Had er trouwens toch geen tijd voor kunnen maken, om filf te zijn bedoelde hij, met de sportschool en haren verven enzo. Zat verdomme hele dagen op kantoor en reed daarna heen en weer tussen kinderdagverblijf, ballet en voetbal en typeles en later de danceparty’s en festivals die de kinderen graag bezochten. Vrouw verliet hem voor zijn beste vriend – ja erg cliché –  en toen wist hij het niet meer. Wat was hij? Gewoon een man die graag vrouwen leerde kennen. Zonder veel eisen, niet te oud, maar zeker ook niet te jong. Wat moest hij met zo’n dartel ding in zijn bed? Altijd maar die concurrentie aan moeten gaan met jonge mannen, bang zijn om haar te verliezen, en daarnaast, hij las graag in bed. Leesbril, sokken, stukje Franse kaas, warme melk erbij. Niks stappen, of Ibiza enzo. Manager was hij nooit geweest, geen stagiaires gehad, geen coach van toptalenten. Niets om mee te imponeren, gewoon een rijtjeshuis ja.

Nog iets, zei hij, zich naar me toebuigend, mannen worden niet mooier oud dan vrouwen, godallemachtig, kijk eens om je heen. En al eens als bijna vijftiger Tinder geprobeerd? Waar ging het naartoe? Hij had het gevoel dat niemand dat verhaal vertelde, wilde het zelf liever ook niet kwijt, maar wat hem uiteindelijk brak, was de film Paradies ¨Liebe¨. Een film over een Oostenrijkse vrouw van middelbare leeftijd die in Nigeria op zoek is naar aandacht, en dit krijgt van jongemannen, waar ze voor betaalt. ‘Op zich niets schokkends aan,’ zei hij, ‘eeuwenoud verhaal maar,’ weer die vorsende blik, ‘ met weer die omgekeerde vrouw-man rollen he!’ En toch, deze film raakte hem. Hij zag vooral zichzelf. Op zoek naar genegenheid, naar liefde, naar okay, ja aandacht. En sja, die kun je niet kopen, zei hij, niet zoals hij het zelf graag zag.

Einde van het verhaal, hij ging een zelfhulpgroep opstarten. Goed idee, zei ik hem en daarna nam ik me voor om zijn verhaal te vertellen. Wat ik nu dan ook doe. Voor al die ouder wordende single mannen die geen Brad Pitt zijn, of, ik roep maar wat, voormalig premier van Italië, of zanger van Maroon 5 of gewoon de de mooiste leraar van het jaar. Jullie zijn met velen.

Goed, zei mijn klokkenluider, inmiddels wijdbeens op de bank, swipend op zijn mobiel. Een match, Tinder, mompelde hij, geschrokken bijna. Ik keek hem na toen hij wegliep. Rug recht, met ferme pas.