Over Gilmore girls

Blog

Ken je de serie Gilmore girls? Ik kijk naar de allerlaatste aflevering uit het laatste seizoen, en ben al over de helft. Nog 15 minuten kijken, en dan is het voorbij. Dus ik stel het uit, die laatste minuten. Het is of ik ze ken, Lorelai en Rory, Luke, Sooky en Emily en Kirk en ach al die anderen. Het is geen echt afscheid, zeg ik tegen mezelf. Ik kan zelfs vandaag kijken naar aflevering 1, en dan weer opnieuw beginnen. Maar dat wil ik niet. Ik wil gewoon niet dat het over is.

Gilmore girls is het verhaal van Lorelai en haar dochter Rory. Lorelai wordt zwanger als ze zestien jaar is, ruziet met haar rijke, snobistische ouders, en vertrekt in haar eentje naar het popperige dorpje Stars Hollow waar ze als kamermeisje gaat werken in een al even popperige herberg. Lorelai en Rory zijn onafgebroken kletsende hartsvriendinnen, in de serie 16 en 32 jaar oud, en Stars Hollow is het hele jaar door versierd met kerstlichtjes, lenteguirlandes, pompoenen of herfstslingers, afhankelijk van het seizoen. Er wonen excentrieke, maar altijd aardige dorpelingen die jaarlijks een breimarathon organiseren om de nieuwe brug bij het dorp te kunnen financieren. Het is de hele dag gezellig druk in het dorp, Rory heeft altijd een boek in haar tas, net zoals ik, en ze kan kiezen of ze wil studeren op Harvard of Yale, ook al niet heel vervelend. Iedere avond eten Rory en Lorelai pizza’s of hamburgers of pizza’s en hamburgers of andere bergen fastfood, popcorn en chips, want Lorelai kan niet koken, en toch zijn ze gewoon gezond en slank. En als ze al geldproblemen hebben, dan is dat omdat ze Yale niet kunnen betalen, of een nieuwe herberg ofzo, niets ernstigs. Het is gewoon allemaal heel leuk. Er gebeuren leuke dingen, met leuke mensen en iedereen is zichzelf, leuk of niet leuk.

Ik keek eerst alle afleveringen die opgenomen waren van 2000 tot 2007. Daarna stopte de serie en volgden er na lange tijd nog een miniserie in 2016, met vier afleveringen. Die overgang was ook zo’n klap. Plotseling waren ze ouder en heel anders dan de Lorelai en Rory die ik de avond ervoor nog zag, in seizoen 7, aflevering 22. Het was anders. Net niet echt. Alsof ze zichzelf naspeelden. Iedereen was er nog, behalve Richard, de vader van Lorelai, die in 2014 overleed. Het leven buiten de serie was doorgegaan, waar het binnen de serie had stilgestaan. Die avond was het eigenlijk al een beetje voorbij.  De glans van hun jeugd was er af, en ze leefden en kletsten nog steeds hetzelfde, met dezelfde geliefden. Een beetje zoals de echte wereld, maar dan in een te hoge versnelling.

Ik wilde uitleggen wat er zo leuk was aan de Gilmore girls, en die laatste vijftien minuten uitstellen. Maar ik wil gewoon niet dat het stopt. Dat is het.

 

p.s. En net googlede ik een foto van ze en las ik de cliffhanger van deze laatste aflevering. Nu hoeft het helemaal niet meer.