Wrap up 2023; Over schrijven en feelgood

Blog

Afgelopen jaar was een bizar druk schrijfjaar. In mei rondde ik samen met de schrijfsters van ‘Turn to Grow’ een prachtig schrijfproject af. Een bijzonder project waarin we tijdens een gouden herfstweekend, een modderig, regenachtig winterweekend en met individuele schrijfcoaching een indrukwekkend boek samenstelden.

Onder andere in het tijdschrift Sociaal Bestek kregen we de ruimte om dit mooie boek te promoten; dit artikel schreef ik in de zomervakantie, zodat het nog net in het augustusnummer gepubliceerd kon worden!

In juli verscheen mijn romantische novelle Frans Hartenspel bij uitgeverij De Verhalenfabriek, en in oktober verscheen daar ook mijn kerstnovelle De Gelukscoach. Verder werkte ik aan een literair verhaal, geen feelgood, waarover binnenkort meer. En iets heel anders, maar ook veel schrijf- en denkwerk; ik schreef een paper voor mijn studie over de effecten van lezen, en de leesvaardigheid in Nederland. Naast mijn heerlijke baan als docente bij Fontys.

Dus kwam ik amper toe aan het schrijven van artikelen of blogs, of het updaten van mijn website. Vandaag is dat eindelijk gelukt. Een druk jaar dus. Waar ik nu met plezier op terugkijk. En omdat ‘successen’ er zijn om te delen, hierbij een kort overzichtje van alle fijne reacties op De Gelukscoach.

De gelukscoach

Het verhaal verscheen op 22 oktober 2023 bij uitgeverij De Verhalenfabriek. In november en december steeg mijn boek langzaam in de Hebban ranking. Voor wie Hebban niet kent; het is de grootste lezerscommunity in Nederland en Vlaanderen. Met 315.309 leden precies, en onderdeel van het CPNB. Mijn novelle stond er net voor kerst een paar dagen op nummer 12, in de top 1000 van de populairste boeken van Hebban. En in de feelgood ranking van datzelfde Hebban stond De gelukscoach enkele weken in de top 10, en de top 5. Ook stond mijn novelle op de tiplijst van de eboekenshop Kobo van de tien fijnste kerstboeken, en werd getipt bij de 11 mooiste kerstverhalen om niet te missen, bij de bibliotheek online.

Daarnaast ontving ik veel fijne recensies, naast natuurlijk kritische en negatieve recensies (ook dat ja!). Nu de feestdagen voorbij zijn, zakt mijn novelle gestaag in de ranking. Boeken komen en gaan. Maar ik glunder na.

Zo hier en daar verschijnen nog fijne recensies en reacties. Soms heel kort, zoals deze op Nextory; ‘Een niet alledaags gegeven, goed geschreven intelligent boek.’ Nog een paar mooie quotes; ‘Het is knap om in een kortverhaal de personages goed neer te zetten, maar dat is aan Van Geene wel toevertrouwd,’ en, ‘Deze feelgood onderscheidt zich in dit genre omdat hij – tot op zekere hoogte – niet voorspelbaar is,’ en ‘Het leek me onmogelijk om in slechts 100 bladzijden een goed verhaal neer te pennen. Maar wat een foute redenering was dat!?! De gelukscoach is absoluut een volwaardig verhaal,‘ en, om mee te eindigen; ‘Dat de ouders van Simone in een dal wonen, dat de afgrond genoemd wordt, is een mooie metafoor voor het hele verhaal.

Eind januari verscheen er een langere recensie, die onder andere gepubliceerd werd op de boeken-cast, geschreven door Ellen Bouten; ‘De psychologe in Siem lijkt tijdens de gesprekken soms ver weg, haar onhandigheid in sociale contacten is aandoenlijk. Ook al is het een kort verhaal, toch is er een mooie opbouw naar de plot toe. De auteur weet er mooi de spanning in te houden.’ Een prachtige recensie, waarvan ik hier graag de link deel.